Andelsbiodling

Andelsbiodling

 

 

Andelsbiodling är ett nära, hållbart och långsiktigt samarbete mellan konsument och producent där båda pareter delar på risk och belöning.

 

I Vansö ute på Fogdölandet finns Rosenborgs bigård. Där har bina i kuporna pollinerat trädgårdar och odlingar inom flygavstånd sedan 2008. Här finns ibland raps ute på fälten och det finns gott om blommande träd och blommor som ger nektar till bina. Väder, vind, temperatur och nederbörd påverkar hur stor skörden blir, men ett genomsnitt i Sörmland ligger på 35kg per kupa. Går det dåligt blir det nästan inget, går det bra kan det bli mer än 100kg på en säsong.

 

Som andelsägare köper du 1/10 av skörden i förhand. Du är säker på att du får din del av honungen och jag som biodlare får hjälp med planering och en garanterad inkomst.

 

Som andelsägare hoppas jag att du kommer känna dig lite som en biodlare själv. Du kommer få möjlighet att slunga honung vid 2-3 tillfällen per säsong (från kaka till burk) och får då hem din del av skörden.

 

I andlesägarskapet ingår 5 månadsbrev med information om vad som händer i bikupan. Du kommer också erbjudas att ingå i en facebookgrupp där det rapporteras mer frekvent vad som händer eller kunna se livesändningar direkt från kupan.  

 

 

 

Vill du vara med?  Skicka ett sms med fråga om det finns andelar kvar till telefonnummer 0733-201066.

 

Dina åtaganden: Du betalar 750:- senast 1 maj. Honungen hämtas i Vansö (eller skickas mot portokostnad) senast 1 oktober. Honung som inte hämtas ut tillfaller Strängnäs Biredskap efter 1 oktober.

 

Du får:

  • 1/10 av honungen i "din" kupa vid varje slungning
  • 10% rabatt på honung, böcker och produkter från bikupan som säljs i Strängnäs Biredskap
  • 5 månadsbrev maj-december med information om vad som händer i bikupan och lite extrainformation med kul kunskap om bin och biodling.
  • Tillgång till facebook-grupp med aktuella uppdateringar
  • Inbjudan till Bihuset för andelsträffar; slungning eller besök i bigården.


Det finns 20 andelar totalt, 9 platser finns kvar 10 mars.